Коли люди думають про британську кухню, вони зазвичай уявляють собі відносно прості та досить ситні страви, такі як риба з картоплею чи повний традиційний англійський сніданок. Однак кулінарне різномаїття Британії суттєво багатше ніж багато хто собі це уявляє, воно охоплює багатовікову історію країни, унікальні регіональні традиції та постіно зростаючий на них вплив світових смаків. Від затишної класики до інноваційних та дуже гострих рецептів, британська кухня має що запропонувати реальним гурманам. Нижче ми розглянемо 10 найсмачніших британських страв, а також дослідимо більш незвичні та гострі рецепти, які роблять англійську кухню високим мистецтвом, що динамічно розвивається.

 

 1. Риба з картоплею – квінтесенція британської класики

Жодна адекватна розмова про британську кухню не буде повною без згадки про рибу з чіпсами, мабуть, найбільш знакову з усіх британських страв та дивну для багатьох іноземців. Ця проста, але ситна страва складається зазвичай з білої риби, в основному це тріска або пікша, яка обсмажена в клярі і подається з товстою картоплею фрі. Риба вкрита приємним хрустким, золотистим кляром, а чіпси всередині повинні бути м’якими та пухнастими, але зовні злегка хрусткими. Посипають страву сіллю і щедро збризкують солодовим оцтом і подають з гороховим пюре або соусом тартар.

Риба з чіпсами своєю історією сягає 19 століття, коли ця страва стала основним продуктом харчування робітничого класу Британії. Але і сьогодні вона залишається улюбленою частиною британської кулінарної культури, яку дуже полюбляють люди з усіх верств суспільства – мабуть це данина історії. Ключ до ідеальної риби з чіпсами полягає у свіжості самої риби та якості кляру, який повинен бути легким і хрустким, але не надто жирним. Незважаючи на те, що це проста страва, риба з картоплею представляє собою суть британської їжі не самого складного приготування.

 

  2. Яловичина Веллінгтон – розкішна святкова страва

Для тих, хто шукає щось більш екстравагантне, яловичина Веллінгтон – це неординарна страва, яка поєднує в собі з однієї сторони британські традиції, а з іншої – французьку техніку приготування, це синтез двох гастрономічних культур. Страва складається з ніжного яловичого філе, покритого шаром паштету (найчастіше це фуа-гра) та дюкселів (дрібно нарізаної суміші грибів, цибулі та зелені). Все це загортують в листкове тісто і запікають до повної готовності. В результаті виходить красива золотиста, листкова оболонка, в яку вкладається соковита та вельми ароматна яловичина.

Яловичина Веллінгтон часто готується для особливих випадків, адже це складна страва, яка потребує ще й високоякісних інгредієнтів. Ключ до успіху яловичого Веллінгтона полягає в точному приготуванні яловичини, яка повинна бути ідеально рожевою і соковитою в центрі, а також в дбайливому поводженні з тістом, щоб воно в результаті залишалося хрустким і золотистим. Ця страва є справжнім святом британської кулінарної майстерності, вона зазвичай стає основою розкішної та вишуканої вечері.

 

 3. Недільна печеня – серце британської сімейної традиції

Недільна печеня є наріжним каменем британської кулінарної традиції, саме вона збирає сім’ї за обіднім столом за ситною та заспокійливою трапезою. Ця класична страва, як правило, складається зі смаженого шматка м’яса ( це може бути яловичина, баранина, свинина або навіть курка), що подається зі смаженою картоплею, йоркширським пудингом та різноманітними овочами (морква, пастернак та брюссельську капусту). Страва завершується густою підливою, приготованою з жиру, що стікає зі сковорідки, і завжди супроводжується приправами, такими як соус з хрону або м’ятний кисіль, в залежності від виду м’яса.

Що робить недільну печеню особливою, так це не тільки сама їжа, але й традиційні ритуали які її оточують. Печеня також часто є центральним елементом недільних зустрічей, а її приготування і насолода нею слугують класичним способом зближення людей. Поєднання ніжного, ароматного м’яса, хрусткої картоплі та густої підливи робить недільну печеню стравою, яка одночасно глибоко ситна і просякнута британською культурною спадщиною.

 

 4. Пастуший пиріг та котеджний пиріг – затишок у страві

Пастуший пиріг і котеджний пиріг – це квінтесенція британських страв, які зігрівають серця і домівки протягом багатьох поколінь. Обидва складаються з пікантної м’ясної начинки, зазвичай з баранячого фаршу для пастушого пирога та яловичого фаршу для котеджного пирога, на яку зверху наноситься шар картопляного пюре з вершками, що запікається до золотистого кольору та хрусткої скоринки.

Начинка частіше за все містить цибулю, моркву та горошок, тушковані в ароматній підливі з м’ясних соків, бульйону та іноді з додаванням вустерширського соусу для додаткової пікантності. Картопляне пюре викладається на начинку і згрібається виделкою, щоб створити текстуровану поверхню, яка гарно хрумтить у духовці.

Ці пироги є чудовим прикладом того, як британська кухня перетворює прості та повсякденні інгредієнти на щось заспокійливе і глибоко ситне. Контраст між насиченою, м’ясною начинкою та легкою, пухнастою картоплею створює ситну та затишну страву, що робить її улюбленою для сімейних вечерь та холодних зимових вечорів.

 

 5. Плямистий член – чудовий десерт з чудернацьким присмаком

Незважаючи на свою кумедну назву, плямистий член – це традиційний британський десерт, смачний та унікальний одночасно. Цей пудинг з сала, приготований на пару, посипаний сухофруктами, такими як смородина або родзинки ( які і виконують роль плям), і як правило, подається з щедрою кількістю заварного крему. Сало надає пудингу насичену, вологу текстуру, а сухофрукти додають характерну солодку нотку.

Плямистий член – це десерт, який сягає корінням у часи вікторіанської Британії, коли пудинги з салом були основним продуктом британського раціону. Сьогодні його насолоджуються як заспокійливим і ностальгічним частуванням, яке часто подають у пабах і традиційних британських ресторанах. Поєднання теплого, щільного пудингу з вершковим кремом робить “Плямистий член” десертом, який водночас є ситним і справді класичним десертом.

 

 6. Курка Тікка Масала – британсько-індійський фьюжн

Одна з найпопулярніших страв у Британії сьогодні, курка тікка масала, є чудовим прикладом того, як британська кухня еволюціонувала під впливом смаків її колоній. Ця страва складається зі смажених на грилі шматочків маринованої курки (тікка), які готуються в густому вершковому томатному соусі, приправленому гарам масала, куркумою, кмином та іншими ароматними спеціями.

Хоча походження курки тікка масала і до тепер є предметом постійних дискусій, вона вважається британським винаходом, створеним індійськими кухарями в Британії, щоб пристосувати її до місцевого смаку. В результаті вийшла страва, яка поєднує в собі сміливі смаки індійської кухні з вершковою насиченістю, яку так люблять британські відвідувачі. Подається з рисом або хлібом наан. Ця цікава страва стала улюбленою для багатьох відвідувачів британських ресторанів, представляючи мультикультурний кулінарний напрямок країни.

 

 7. Зоряний пиріг – рибний пиріг з родзинкою

Для тих, хто полюбляє щось дійсно незвичайне, Stargazy Pie пропонує зазирнути в ексцентричну сторону британської кухні. Ця корнуольська страва являє собою пікантний рибний пиріг з піленгасом (сардинами), яйцями та картоплею, загорнутий у тістову скоринку. Що робить пиріг по-справжньому унікальним, так це презентація: голови риби залишають стирчати з тіста, ніби вони дивляться на зорі.

Пиріг “Зоряний” традиційно готують на святкування Дня Тома Бокока, місцевого фестивалю в селі Маусхол що в Корнуоллі. За легендою, Том Боукок був рибалкою, який витримав шторм, щоб наловити достатньо риби, щоб прогодувати своє голодуюче село. Пиріг є даниною його хоробрості, а риб’ячі голови представляють рибу, яку він зловив. Хоча це може бути набутим смаком, пиріг “Зоряна голова” – це страва, яка демонструє вигадливу і творчу сторону британських кулінарних традицій.

 

 8. Жаба в дірі – заспокійлива класика

Жаба в дірі – це класична британська страва, яка поєднує сосиски з тістом для йоркширського пудингу, запечені разом, щоб створити ситну та смачну страву. Сосиски кладуть у гарячу форму для запікання, зверху на них виливають кляр, який під час приготування роздувається навколо сосисок, утворюючи хрустку золотисту скоринку.

Походження назви “Жаба в дірці” і досі незрозуміле, але вважається, що вона пов’язана з тим, як сосиски протикають тісто, нагадуючи жаб, що виповзають з нори. Страва зазвичай подається з цибулевою підливою і гарніром з овочів, що робить її вельми ситною і зігріваючою їжею, яка ідеально підходить для холодного дня.

“Жаба в ополонці” – чудовий приклад британської комфортної їжі, що пропонує поєднання ситності і ностальгії за минулим. Контраст між хрустким кляром і соковитими сосисками створює просту і водночас смачну страву, яка ідеально підходить для сімейної вечері або невимушених зустрічей.

 

 9. Уельський рідкісний сир – декадентський сирний тост

Валлійський реребіт – це страва, яка піднімає скромний сирний тост на новий рівань. Ця традиційна валлійська страва складається з насиченого сирного соусу з сиру чеддер, елю або пива, гірчиці та вустерширського соусу, який поливають шматочками підсмаженого хліба, а потім смажать на грилі до утворення пухирців і золотистої скоринки.

 

Походження валлійського раребіту дещо загадкове, оскільки сама назва є грою слів “кролик”, можливо, як жартівливе посилання на той факт, що в страві немає кролика. Незважаючи на свою простоту, валлійський резебіт – це декадентське і ароматне частування, з гостротою сиру і пікантністю гірчиці та вустерширського соусу, що створюють складний і ситний смаковий профіль.

Валлійський резебіт часто подають як закуску або легку страву з маринованими огірочками або зеленим салатом. Його насичений, пікантний смак і заспокійливе тепло роблять його улюбленою стравою більшості британців, пропонуючи прекрасний приклад того, як прості інгредієнти можуть бути перетворені на щось справді особливе.

 

 10. Балті – гострий британсько-пакистанський витвір

Балті – це різновид каррі, який бере свій початок у пакистанській громаді Бірмінгема що в Англії, і з тих пір став основним продуктом британських каррі-хаусів. Свою назву страва отримала від сталевого або залізного горщика, в якому її готують, відомого як “балті”, який також використовується для подачі страви до столу.

Страви в балті зазвичай готують швидко на сильному вогні, а спеції додають на початку процесу приготування, щоб створити яскравий та інтенсивний смак. В результаті виходить сміливий, гострий і насичений каррі, який часто подають з хлібом наан або рисом. На відміну від деяких інших каррі, страви бельгійської кухні зазвичай готують і подають в одному горщику, що додає стравам сільського шарму та інтенсивного смаку.

Балті стала одним з найпопулярніших видів карі у Великобританії, пропонуючи смак багатокультурної спадщини країни. Унікальний спосіб приготування та насичений смак роблять цю страву обов’язковою для тих, хто хоче відкрити для себе гостріший бік британської кухні.

 

Британська кухня – це захоплююче поєднання традицій та інновацій, що завжди пропонує широкий вибір смачних страв і незвичайних рецептів, які відображають багату історію країни та різноманітні культурні впливи минулого. Від затишних класичних страв, таких як риба з чіпсами та недільна печеня, до більш сміливиї і іноді авантюрних пропозицій, таких як пиріг “Старгейзі” та Балті, у світі британської кухні знайдеться щось на будь-який смак. А найбільший каталог британських закладів громадського харчування надає ресурс uk-foodie.com