Підшлункова залоза відіграє надважливу роль у травленні, гормональному фоны та метаболізмі, тому важливо постійно та ретельно підтримувати її здоров’я правильним харчуванням. Нижче приводимо повний список продуктів, корисних для роботи та стану підшлункової залози, із зазначенням корисних речовин, що містяться в них.

 

  1. Овочі

 

Броколі

Містить: Вітамін C (понад 100% RDA у 100 г), клітковина (2.6 г на 100 г).

Користь: Антиоксиданти (зокрема, сульфорафан) захищають клітини підшлункової.

 

Морква

Містить: Бета-каротин (у 100 г – 184% RDA), вітамін K (11% RDA).

Користь: Підтримує загальне здоров’я і покращує обмін речовин.

 

  1. Фрукти

 

Яблука

Містить: Клітковина (2.4 г на 100 г), вітамін C (7% RDA).

Користь: Клітковина допомагає поліпшити травлення і запобігає закрепам.

 

Груші

Містить: Клітковина (3.1 г на 100 г), вітамін C (6% RDA).

Користь: Підтримує здоров’я кишечника.

  1. Зернові

 

Вівсянка

Містить: Клітковина (10 г на 100 г), магній (27% RDA).

Користь: Покращує травлення і стабілізує рівень цукру в крові.

Коричневий рис

Містить: Клітковина (3.5 г на 100 г), вітаміни групи B (особливо B1 – 12% RDA).

Користь: Підтримує обмін речовин і покращує травлення.

 

  1. Горіхи та насіння

 

Горіхи волоські

Містить: Омега-3 жирні кислоти (7 г на 100 г), магній (20% RDA).

Користь: Омега-3 допомагають зменшити запалення.

 

Насіння льону

Містить: Омега-3 жирні кислоти (22 г на 100 г), клітковина (27 г на 100 г).

Користь: Підтримує здоров’я травної системи та зменшує запалення.

  1. Білкові продукти

 

Куряча грудка

Містить: Білок (32 г на 100 г), низький вміст жирів.

Користь: Містить необхідні амінокислоти для відновлення тканин і підтримки обміну речовин.

 

Риба (лосось)

Містить: Омега-3 жирні кислоти (13 г на 100 г), білок (25 г на 100 г).

Користь: Підтримує здоров’я підшлункової та допомагає протизапальним процесам.

 

  1. Продукти тваринного походження

 

Нежирний йогурт

Містить: Пробіотики, кальцій (125 мг на 100 г), білок (10 г на 100 г).

Користь: Покращує мікрофлору кишечника, що важливо для загального здоров’я.

 

Сир

Містить: Білок (11 г на 100 г), кальцій (83 мг на 100 г).

Користь: Нежирне джерело білка, яке легко засвоюється.

 

Загалом варто відмітити що правильне харчування, в якому присутні вищезазначені продукти, допоможе досить добре поліпшити стан підшлункової залози та підтримувати її працездатність на довгі роки.