Топ продуктів для серця

Наше серце – один з найважливіших органів людського тіла вцілому, і підтримка його здоров’я має дійсно вирішальне значення для довголіття і звісно ж благополуччя. Саме харчування та його корекція відіграє важливу роль у здоров’ї серцево-судинної системи, суттєво впливаючи на рівень холестерину, кров’яний тиск і різного плану запальні процеси. Пропонуємо найкращі продукти для здоров’я серця, перелік яких є результатом досліждень. Це допоможе усім зацікавленим людям зробити обґрунтований вибір продуктів харчування для позитивного впливу на стан та роботу серця.

 

1. Жирна риба

Жирна риба, така як лосось, скумбрія, сардини і тунець, багата на омега-3 жирні кислоти, які поступово зменшують запалення, знижують рівень тригліцеридів і зменшують ризик виникнення аритмії. Так, наприклад, американська асоціація серця (AHA) рекомендує вживати щонайменше дві порції жирної риби на тиждень.

 

2-3. Горіхи та насіння

Мигдаль, волоські горіхи, насіння льону та насіння чіа містять багато корисних жирів, клітковини та білка. Волоські горіхи, наприклад, містять досить багато альфа-ліноленової кислоти (ALA), омега-3 рослинного походження, яка підтримує здоров’я серця на високому рівні. Ці продукти також допомагають знизити рівень холестерину ЛПНЩ (поганий холестерин), одночасно підвищуючи рівень холестерину ЛПВЩ (так званий хороший холестерин).

4. Цільнозернові продукти

Овес, коричневий рис і продукти з цільної пшениці містять незамінну клітковину, яка допомагає знизити рівень холестерину і підтримує досить стабільний рівень цукру в крові. Бета-глюкан, розчинна клітковина в вівсі, особливо корисна для зниження рівня холестерину ЛПНЩ.

 

5. Різні ягоди

Полуниця, чорниця, малина та ожина багаті на антиоксиданти, вітаміни та клітковину. Вони допомагають боротися з окислювальним стресом і запаленням, які як відомо сприяють розвитку серцевих захворювань. Відомо, що флавоноїди, які містяться в ягодах, покращують роботу кровоносних судин і ефективно знижують кров’яний тиск.

 

6. Листова зелень

Шпинат, капуста, мангольд і салатна зелень досить багаті на вітаміни, мінерали та нітрати, які активно допомагають знизити кров’яний тиск і поліпшити роботу та загальний стан артерій. Вони також є чудовим джерелом вітаміну К, який підтримує здорове згортання крові та еластичність дрібних судин.

 

7. Оливкова олія

Оливкова олія, особливо першого віджиму – ключовий компонент їжі багатьох європейських народів, вона давно відомий своїми корисними для серця властивостями та містить багато мононенасичених жирів і поліфенолів, які зменшують запалення і покращують вміст холестерину.

 

8. Бобові

Квасоля, сочевиця та нут забезпечують організм рослинним білком, корисною клітковиною та необхідними мінералами, такими як калій і магній. Регулярне споживання усіх бобових пов’язане зі зниженням рівня холестерину та покращенням здоров’я серця.

 

9. Чорний шоколад

Чорний шоколад (особливо такий, що містить понад 70% какао), має флавоноїди, які покращують кровообіг, зменшують запалення і знижують кров’яний тиск. Але тут помірність є ключовим фактором, так як додавання цукру може звести нанівець його переваги.

 

10. Авокадо

Авокадо – чудове джерело мононенасичених жирів, які допомагають знизити рівень холестерину ЛПНЩ, одночасно підвищуючи рівень холестерину ЛПВЩ. Воно також містять калій, важливий мінерал для регулювання кров’яного тиску.

 

11. Якісний зелений чай

Він багатий на катехіни, зелений чай підтримує здоров’я серця, покращуючи цим рівень холестерину і зменшуючи окислювальний стрес. Регулярне вживання зеленого чаю дає реальне зниження ризику серцевих захворювань та інсульту.

 

12. Помідори

Помідори містять лікопін, антиоксидант, який, як відомо, знижує ризик серцевих захворювань, покращуючи при цьому ліпідний профіль і зменшуючи запалення. Приготування помідорів з корисними жирами, такими як оливкова олія, покращує засвоєння лікопіну.

 

13. Часник

Часник містить аліцин – відому хімічну сполуку, яка, як відомо, знижує кров’яний тиск, покращує рівень холестерину та запобігає утворенню тромбів. Споживання сирого або злегка приготованого часнику максимізує його кардіопротекторні ефекти.

 

14. Кіноа

Його регулярне вживання допомагає істотно знизити рівень ЛПНЩ-холестерину, який прямо пов’язаний із ризиком серцево-судинних захворювань.

 

Загалом здорове харчування для серця має бути на сам перед  зосереджена на продуктах з високим вмістом поживних речовин, які зменшують ймовірність запалення, знижують рівень холестерину, покращують еластичність стінок судин і підтримують здоровий рівень артеріального тиску.

Невеликі, але послідовні зміни у вашому щоденному раціоні однозначно дадуть довготривалий позитивний вплив на серце. Почніть з того, що додайте більше вищеперерахованих продуктів, зменшіть кількість оброблених продуктів і насолоджуйтеся здоровою та оптимальною роботою свого серця.