Польська кухня досить старовинна, вона формувалася протягом кількох століть під впливом різних культур і традицій і в багатьох випадках, є справжнім скарбом для багатьох гурманів з різних країн та навіть культур. У кожному регіоні Польщі можна знайти автентичні місцеві страви з унікальними рецептами, що передаються з покоління в покоління. Ця унікальна у своєму роді кухня відома своєю ситністю та багатством смаків, і безсумнівно, спробувавши її хоча б раз, ви захочете повертатися до неї знову і знову. Далі розглянемо десятку найвідоміших і найсмачніших польських страв, які вже давно стали символами польської гастрономії та культури вцілому.
-
Бігос (Bigos)
Бігос вважається багатьма експертами однією з найбільш впізнаваних польських страв, яка часто асоціюється з різдвяними та іншими святами. Це багатокомпонентна смачна страва, яка складається з квашеної та свіжої капусти, різних видів м’яса (свинини, яловичини, іноді дичини), ковбаси і спецій, тому її приготування досить кропітке та специфічне. Кожен польський регіон має свій рецепт бігосу, тому він може трохи відрізнятися як за своїм складом, так і за смаком. Бігос у Польщі часто готують наперед, адже там традиційно вважається, що чим довше він настоюється, тим більш насиченим стає його смак.
-
Пироги (Pierogi)
Польські пироги – це традиційні вареники, які можуть мати різні начинки: від картопляного пюре з сиром і смаженою цибулею до м’ясних і навіть фруктових наповнювачів. Найпопулярніші ж польські начинки включають м’ясо, капусту і гриби, сир та лісові ягоди. Пироги варять у воді або обсмажують, а далі у готовому вигляді вже подають зі сметаною чи вершковим маслом, що робить їх суттєво смачнішими та ситнішими. Їх часто подають на святкові столи, і кожен регіон Польщі має свої унікальні рецепти та місцеві особливості приготування цієї страви.
-
Голонка (Golonka)
Голонка, або рулька, – це один із найулюбленіших м’ясних делікатесів більшості поляків. Ця страва являє собою свинячу ніжку, яку готують шляхом запікання або варіння з додаванням пива, цибулі та кількох видів спецій. Результатом приготування стає соковите та ароматне м’ясо, що буквально тане в роті. Голонку поляки часто подають з кислою капустою, картоплею або хріном. Це ситна страва, яка ідеально підходить для прохолодної погоди а також під алкогольні напої, коли хочеться зігрітися і отримати енергетичний заряд.
-
Фляки (Flaki)
Фляки – це традиційний польський національний суп, приготовлений з яловичих рубців. Ця страва унікальна тим, що вимагає досить тривалого приготування, оскільки м’ясо в результаті повинно бути м’яким та ніжним. Фляки зазвичай приправляють перцем, майораном, мускатним горіхом та імбиром, що в кінцевому результаті надає йому особливого пікантного аромату та цікавого смаку. Це популярна страва серед більшості любителів гарячих, насичених супів, особливо в сиру та зимову погоду.
-
Запіканка (Zapiekanka)
Запіканка – це польський варіант страви швидкого приготування, який з’явився не так давно – в 1970-х роках, але не зважаючи на це вже став неймовірно популярним на території усієї Польщі. Це така собі довга булка, яку нарізають навпіл, далі змащують соусом, посипають грибами, ковбасою або іншими інгредієнтами і у фіналі запікають з сиром. Перед самою подачею запіканку потрібно полити кетчупом. Така страва вважається «вуличною» їжею, і її часто можна зустріти на ринках, вокзалах і в туристичних зонах. Це швидкий та смачний перекус, який припаде до смаку як дорослим, студентам, так і дітям.
-
Журек (Żurek)
Журек – це традиційний і дуже смачний польський суп, він цікавий тим, що приготовлений на заквасці з житнього борошна. Відрізняється він своїм кислим смаком, що обумовлено ферментованим борошняним розчином. Цей суп зазвичай подають з картоплею, вареними яйцями та ковбасою. Журек має досить густу консистенцію і дуже насичений смак, тому часто його готують на великодні свята. Ця страва ідеально підходить для тих, хто хоче спробувати щось оригінальне, особливо для туристів.
-
Короп смажений (Karp smażony)
Короп – ще одна з обов’язкових страв на польському святковому столі, особливо під час Різдва. Смажений короп – це звичайний річковий короп, якого звичайно маринують, потім обвалюють у борошні або панірувальних сухарях і смажать до появи золотистої скоринки. Традиційно у Польщі його подають із картоплею, капустою або салатом із маринованих овочів. Хоча короп має специфічний смак і консистенцію, ця страва вже на протязі уількох століть залишається популярною серед багатьох польських сімей.
-
Плескавіца (Placki ziemniaczane)
Це вишукані тонкі, хрусткі млинці з картоплі, які обсмажують на сковороді. Польська плескавіца має достатньо простий рецепт: терта картопля, цибуля, яйця та борошно. Плескавіцу для покращення смаку часто подають з м’ясними підливами, сметаною або просто цукром. Вона дуже популярна як в домашніх умовах, так і в ресторанах, а також є улюбленою стравою польських дітей.
-
Капусняк (Kapusniak)
Капусняк – це досить густий суп із квашеної капусти, що має кислуватий смак і вважається однією з основних традиційних страв у польській кухні. Його готують з додаванням відбірної свинини або бекону, картоплі, моркви та цибулі. Цей суп ідеально підходить для куштування взимку, оскільки він має реально високу калорійність і чудово зігріває. Капусняк поляки часто готують під час різдвяних свят, додаючи трохи сушених грибів для появи додаткового особливого смаку.
-
Мазурек (Mazurek)
Мазурек – це традиційний польський десерт, який в основному готують на Великдень. Це класичний низький пиріг на основі тонкого тіста, яке вкривають глазур’ю або солодкими начинками – це як правило марципани, шоколад, горіхи, сухофруктами або ж джем. Але оформлення мазурека – це дійсно справжнє мистецтво, адже його прикрашають вишуканими орнаментами, горіхами і глазур’ю, створюючи з них унікальні візерунки. Мазурек має солодкий і дуже багатий смак, і це одна з тих страв, що об’єднує всю родину за святковим столом.
Отже, польська кухня багата на смаки і аромати, що прямо відображають національні традиції та звичаї. Вона ситна і здатна задовольнити навіть найвибагливіших та іноземних гурманів. Ці 10 страв – це лише невелика частина кулінарного спадку Польщі, але навіть вони чудово передають суть та традиції польської гастрономії. Кожна з таких національних страв має свою давню історію, характерний та вишуканий смак і цікавий традиційний спосіб подачі, які неодмінно залишать приємне враження у всіх, хто вирішить їх скуштувати.
Каталог найкращих ресторанів та кафе Польщі де можна скуштувати усі вищеререраховані страви та багато інших: https://restauracja-kawiarnia-bar.pl
Лишити коментар