Чарівність та оригінальність грецької кухні.

Грецька кухня – це з однієї сторони смачна та унікальна їжа, а з іншої – це своєрідна філософія, спосіб життя цілого народу і глибоко вкорінена частина середземноморської культури, яка поєднує в собі простоту інгредієнтів водночас з великою глибиною смаку. Греки вірять, що їжа – це не лише джерело енергії, а й своєрідна форма спілкування, гостинності та задоволення від життя. Саме тому страви грецької кухні так часто опиняються у рейтингах найкорисніших та найсмачніших кухонь світу.
За словами Diane Kochilas, фахівчині з харчування та авторки кулінарного бестселера “My Greek Table”, саме грецька кухня є “найкращим прикладом унікальної гармонії між рослинною їжею, білками та свіжими інгредієнтами, що вправно адаптується під сучасні тенденції здорового харчування” («My Greek Table: Authentic Flavors and Modern Home Cooking from My Kitchen to Yours Hardcover», Diane Kochilas, 2018).

Що робить страву дійсно «традиційною»?

Традиційні грецькі страви – це саме ті, що передавалися з покоління в покоління на протязі довгого часу, мають історичну цінність і використовують суто регіональні продукти. Їх рецепти зберігаються десятиліттями, а іноді й століттями, і часто пов’язані з конкретними святами, регіонами або релігійними традиціями.

Згідно з дослідженням, опублікованим у Journal of Ethnic Foods, саме локальні інгредієнти та унікальна кулінарна спадщина є тими факторами, які створюють унікальність кожної страви грецької кухні (Traditional foods: Why and how to sustain them» A. Trichopoulou, E. Vasilopoulou, K. Georga, S. Soukara, National and Kapodistrian University of Athens, 2006).

Топ 20 традиційних страв грецької кухні, які варто скуштувати

1. Мусака.

Мусака – це цікава запіканка з шарів баклажанів, фаршу (зазвичай з баранини або яловичини), томатного соусу та бешамелю.


Цікавий факт: Мусака стала популярною завдяки грецькому шеф-кухарю Нікосові Целементесу, який у 1920-х роках адаптував французький соус бешамель до грецької традиції.

2. Пастіціо.

Це грецька версія лазаньї – шари макаронів, фаршу з корицею і гвоздикою та вершковий соус.
Цікавий факт: Назва походить від італійського слова “pasticcio”, що означає “мішанина”.

3. Долмадакія.

Маленькі голубці з виноградного листя з рисом, зеленню, а іноді й м’ясом.
Цікавий факт: Історія долми сягає ще часів Османської імперії.

4. Сувлакі.

Шашлички з м’яса (часто свинини або курятини), обсмажені на вугіллі.
Цікавий факт: Сувлакі подають у піті з соусами, що нагадує сучасний фаст-фуд.

5. Гірос.

М’ясо, запечене на вертикальному грилі, подається у лаваші або піті з овочами та тзацикі.
Цікавий факт: Гірос – грецький аналог турецького донеру або арабського шаурми.

6. Квасолада.

Класичний для греків ситний суп з білої квасолі, моркви, томатів та оливкової олії.
Цікавий факт: Це офіційна “національна страва” Греції.

7. Тарамасалата.

Пюре з ікри риби, змішане з хлібом або картоплею, оливковою олією та лимонним соком.
Цікавий факт: Страва є обов’язковою на «Чистий понеділок» – початок Великого посту.

8. Тиропіта.

Слойки з фетою або міксом сирів, запечені в хрусткому філо.
Цікавий факт: Подається як сніданок, закуска або страва на фуршеті.

9. Спанакопіта.

Пиріг із шпинату, фети і зелені в листковому тісті.
Цікавий факт: Популярний під час постів, оскільки не містить м’яса.

10. Стіфадо.

Рагу з яловичини або кролика з цибулею, корицею та червоним вином.
Цікавий факт: Назва походить від італійського stufato – “тушковане”.

11. Каламарі.

Смажені кільця кальмарів у хрусткій скоринці.
Цікавий факт: Каламарі часто подають на багатьох морських курортах разом з узо.

 12. Хоріатики (грецький салат).

Традиційний салат з помідорів, огірків, фети, маслин та червоної цибулі.
Цікавий факт: У Греції салат ніколи не містить салатного листя або оцту.

13. Тзацикі.

Грецький соус із йогурту, огірків, часнику, оливкової олії та м’яти або кропу.
Цікавий факт: Його основа – грецький йогурт, який вважається одним із найкорисніших у світі.

14. Кефтедес.

Смажені кульки з м’ясного фаршу з травами.
Цікавий факт: Їх можна знайти у багатьох країнах Середземномор’я, але саме грецький варіант має унікальну пряність.

15. Кокореці.

Оригінальна страва з нутрощів, загорнутих у кишки, обсмажених на рожні.
Цікавий факт: Традиційно готується на Великдень.

16. Галактобуреко.

Класний десерт із манної крупи та заварного крему, загорнутого у філо і политого сиропом.
Цікавий факт: Назва походить від слів “gala” (молоко) і “bourek” (пиріг).

17. Лукомадес.

Цікаві маленькі пончики, обсмажені у фритюрі та политі медом і корицею.
Цікавий факт: Лукомадес подавали ще під час перших Олімпійських ігор у Давній Греції.

18. Баклава.

Готується не складно – шари філо з горіхами та медовим сиропом.
Цікавий факт: Незважаючи на суперечки між Грецією, Туреччиною та Близьким Сходом, грецька версія відзначається використанням у страві кориці.

19. Ревані.

Солодкий пиріг з манної крупи, збризнутий лимонним сиропом.
Цікавий факт: Часто подається на хрестини та весілля.

20. Йогурт з медом і горіхами.

Простий десерт, який став іконою грецького сніданку.
Цікавий факт: Грецький йогурт вважається суперфудом завдяки високому вмісту білка та пробіотиків.

З чого ж розпочати знайомство з грецькою кухнею?

Почніть з малого: замовте сувлакі, скуштуйте тзацикі або приготуйте вдома спанакопіту. Грецька кухня — це смак Середземномор’я, доступний кожному. Як зазначає Harvard T.H. Chan School of Public Health, середземноморська дієта (включно з грецькою кухнею) є однією з найздоровіших у світі («Diet Review: Mediterranean Diet», «HARVARD T.H. CHAN SCHOOL OF PUBLIC HEALTH, The Source Nutrition, 2022 ).
Крім того, останні дослідження підтвердили використання середземноморської дієти як гарної моделі здоровогота корисного харчування для профілактики серцево-судинних захворювань, реального збільшення тривалості життя та здорового старіння.

 

Найкращий каталог грецьких ресоранів – https://kafe-estiatorio-bar.gr