Що таке похмілля і чому воно виникає?

Похмілля – це цілий комплекс фізичних і психологічних симптомів, які виникають після вживання алкоголю, коли рівень самого алкоголю в крові вже знизився практично до нуля. Симптоми включають в себе комплекс негативних станів та порушень в організмі. Все що відомо науці про причини та способи боротьби з похміллям на сьогоднішній день, ми розповімо далі.

 

Основні причини та їх наслідки похмілля виражені у симптомах:

  1. Ацетальдегід — токсичний метаболіт алкоголю.

Ацетальдегід — це найперша речовина, яка утворюється після того, як алкоголь метаболізується ферментом алкогольдегідрогеназою (ADH). Мало хто знає, але він набагато токсичніший за сам етанол і зазвичай швидко нейтралізується в печінці за допомогою ферменту альдегіддегідрогенази (ALDH). Проте у багатьох людей (особливо в Азії у зв’язку з відмінністю у генетиці) цей процес суттєво уповільнений.

 

Які симптоми це викликає?

  • головний біль і пульсація — ацетальдегід викликає різке розширення судин і нейрозапалення;
  • Нудота та блювання – він подразнює шлунково-кишковий тракт і центральні рецептори нудоти;
  • тахікардія або серцебиття – через стимуляцію симпатичної нервової системи;
  • відчуття слабкості та ломоти в тілі – наслідок токсичної дії на тканини м’язів;

За даними наукового дослідження «Похмілля від алкоголю – його вплив на організм людини: огляд», опублікованого у Біомедичному журналі науково-технічних досліджень, саме накопичення ацетальдегіду є головним тригером багатьох фізичних проявів похмілля: https://biomedres.us/fulltexts/BJSTR.MS.ID.001112.php.

 

  1. Дегідратація і електролітний дисбаланс.

Алкоголь діє як діуретик, пригнічуючи виділення гормону вазопресин, що призводить до втрати рідини й електролітів (іонів натрію, калію, магнію).

Симптоми:

  • сильна спрага і сухість у роті;
  • головний біль (викликаний зменшенням об’єму плазми та роздратуванням мозкових оболонок);
  • судоми м’язів – через втрату магнію і калію;
  • запаморочення, дезорієнтація – зниження артеріального тиску та порушення кровопостачання мозку;
  • закреп або діарея – в залежності від балансу натрію та вологи в кишківнику;

 

Проте, як зауважують німецькі та нідерландські вчені Marlou Mackus, Ann-Kathrin Stock та Johan Garssen, дегідратація – це лише одна з частин комплексу похмільних симптомів і не пояснює наявність всіх ефектів ( за даними дослідження «Порівняння алкогольного похмілля та зневоднення: вплив питної води на запобігання або полегшення алкогольного похмілля», https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0741832924001009).

  1. Запалення і активація імунної системи.

Після вживання алкоголю в крові підвищується рівень цитокінів (IL-6, IL-12, TNF-α, IFNγ), що спричиняє нейрозапалення та системну реакцію, схожу на легку інфекцію.

 

Симптоми:

  • біль у м’язах і суглобах — як під час ГРВІ;
  • підвищення температури, тремтіння;
  • дратівливість, емоційна нестабільність – негативний вплив на нейротрансмітери;
  • туман у голові, знижена когніція – цитокіни впливають на адекватність роботи гіпокампу;
  • поганий настрій або тривога – запальні молекули також сильно впливають на дофамінові рецептори

 

Це підтверджується дослідженням «Алкогольне похмілля – загадкове явище» опублікованому у журналі «Алкоголь та алкоголізм», де було встановлено, що імунна активація тісно пов’язана з когнітивними порушеннями похмілля: https://academic.oup.com/alcalc/article-abstract/43/2/124/122754?redirectedFrom=fulltext.

 

  1. Зниження рівня глюкози та порушення сну.

Алкоголь також порушує регуляцію інсуліну і глюкози, що може призвести до гіпоглікемії. Кріт цього, він блокує фазу глибокого сну та REM-сон, які дуже необхідні для відновлення організму.

 

Симптоми:

  • сильне відчуття голоду або “тремтіння” – наслідок падіння рівня глюкози у крові;
  • сонливість, втома або дратівливість – наслідки порушення сну та гіпоглікемії;
  • зниження уваги та помітна млявість – результат того, що мозок не отримав якісного відновлення;
  • поверхневий або ж тривожний сон;

За даними дослідження «Алкогольне похмілля: механізми та медіатори» опублікованого в журналі «Алкоголь Здоров’я та світові дослідження», алкоголь порушує циркадні ритми, викликаючи затяжну втому та зміни настрою: https://citeseerx.ist.psu.edu/document?repid=rep1&type=pdf&doi=30a70328b636e8a01fbb9407ec4b9d77a0030a9b.

 

Отже, можна зробити висновок, що похмілля – це не лише наслідок зневоднення та інтоксикації, воно пов’язане ще й з активацією імунної системи і метаболічним стресом.

 Медичні способи боротьби з похміллям.

 

  1. Регідратація та електроліти.

Хоч вода не виліковує похмілля повністю, вона допомагає відновити втрати рідини. Однак, ефект буде обмежений (дослідження «Порівняння алкогольного похмілля та зневоднення: вплив пиття води на запобігання або полегшення алкогольного похмілля», журнал Алкоголь, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0741832924001009).

Для ліквідації похмілля слід пити воду з додаванням електролітів (натрій, калій, магній) або скористатися препаратами на кшталт Регідрону, які ефективно відновлюють втрачені рідини та електроліти.

 

  1. Протизапальні засоби.

Ібупрофен зменшує головний і м’язовий біль. Але уникайте парацетамолу (особливо після алкоголю), оскільки у такому поєднанні він може пошкодити печінку.

 

  1. Захист печінки та прискорення детоксикації.

Препарати на основі артишоку, силімарину або амінокислот (наприклад, N-ацетилцистеїн) допоможуть печінці нейтралізувати токсини.

 

  1. Бетаргін.

Цей біологічно активна добавка – джерело ефективних сполук:

  • аргінін – амінокислота, яка гарно підтримує та стимулює детоксикаційну функцію печінки;
  • бетаїн – ефективний «утилізатор» жирових клітин. Ця речовина запобігає розвитку печінкової дистрофії, швидко знімає запалення, перешкоджає утворенню тромбів в судинах організму;

Іони цитрату, що містяться в Бетаргіні, сприяють швидкій нормалізації системи травлення за підвищеної кислотності шлунка, ефективно зменшують ацидоз та усувають наявні диспептичні прояви. Для того щоб запобігти погіршенню адекватної роботи печінки у зв’язку з токсичною дією алкоголю, лікарі рекомендують приймати Бетаргін за такою схемою: 1 ампула або стік розводиться в половині склянки води та приймається 3 рази на день, для закріплення ефекту бетаргін можна приймати і протягом ще 2-3 днів з моменту настання похмільного синдрому – це гарантовано виведе з організму усі токсичні речовини що утворилися внаслідок розпаду алкоголю.

 

  1. Сучасні адсорбенти.

Також медиками рекомендується якомога раніше при настанні похмілля (а в ідеалі – ще до його проявів) випити адсорбент нового покоління (типу «Біонорм»), який є джерелом нерозчинних харчових волокон (лігнін та целюлоза) в комплексі з пребіотиками (такими як лактулоза) – це нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту та адсорбує токсичні продукти розпаду алкоголю.

Якщо під рукою немає сильних адсорбентів з пребіотиками такого типу, можна прийняти активоване вігілля.

 

  1. Бурштинова кислота.

Вона добре сприяє відновленню клітин печінки та захищає їх від пошкоджень, які виникають внаслідок надмірного вживання алкоголю.

 

  1. Препарати з вмістом магнію.

Вони відновлюють усі складові нервової системи, м’язи а також знімають стрес та наявні набряки.

 

 Народні засоби.

  1. Плоди Hovenia dulcis.

Це дерево походженням із Східної Азії: у рандомізованому клінічному дослідженні екстракт плодів Hovenia dulcis зменшував головний біль, запаморочення і слабкість після алкоголю, також покращував функцію печінки (ALT): «Вплив екстракту плодів Hovenia dulcis на метаболізм, запалення та похмілля, викликані алкоголем, після гострого вживання алкоголю: рандомізоване, подвійне сліпе, плацебо-контрольоване дослідження», журнал Федерації американських товариств експериментальної біології, https://faseb.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1096/fasebj.30.1_supplement.lb209.

 

  1. Лаврове листя.

В дослідженні на тваринах екстракт лаврового листя прискорював метаболізм алкоголю (через підвищення активності ADH/ALDH), зменшував ацетальдегід і захищав печінку від пошкоджень: «Водний екстракт листя лавра благородного прискорює метаболізм алкоголю та запобігає пошкодженню печінки у щурів, які вживали лише етанол», журнал «Дослідження та практика харчування» https://e-nrp.org/DOIx.php?id=10.4162/nrp.2023.17.6.1113.

 

  1. Ферментовані продукти.

Засоби на основі Pueraria lobata, Coix, ферментованих бобів і фруктів (груша, цитрусові) також продемонстрували гарні гепатозахисний і протизапальний: дослідження «Комбіновані водні екстракти з обробленого окисленням листя та гілок Hovenia dulcis мають протипохмільну та захисну дію на печінку при вживанні алкоголю самцями мишей», видання «Поживні речовини», https://www.mdpi.com/2072-6643/13/12/4404.

 

  1. Чорний чай високої якості.

Проведені наукові дослідження показують, що якісний чорний (червоний) чай з типсами (бруньками) містить специфічні леткі речовини, які здатні суттєво покращити роботу печінки при алкогольному ураженні, знизити рівень печінкових ферментів ALT, AST (аланінамінотрансфераза та аспартатамінотрансфераза – це ферменти печінки, які вивільняються в кров при ушкодженні її клітин) та скоригувати метаболізм жирів: «Спільний аналіз транскриптомів та протеоміки виявляє протиалкогольний ефект ураження печінки леткими речовинами чорного чаю Дяньхун», публікація у журналі «Харчова наука та харчування», https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/fsn3.3763.

 

  1. Інші народні засоби (хоча і частково підтверджені наукою).

Квашена капуста або розсіл – досить швидко відновлює електроліти.

Мед з лимоном розчинені у воді – класне джерело фруктози, яка прискорює метаболізм алкоголю.

Зелений або імбирний чай – мають антиоксидантний і протиблювотний ефекти.

Бульйони, особливо курячий – живильні та стимулюють метаболізм.

 

  Що не працює від похмілля або навіть шкідливе?

«Похмелитися» алкоголем – це дасть лише тимчасове полегшення, яке подовжує інтоксикацію і вищевикладені проблеми.

Парацетамол – він є токсичним при залишках алкоголю в організмі.

Енергетики – дають хибне відчуття бадьорості, але при цьому не вирішують проблеми жодним чином.

Нашатирний спирт – це речовина, яка може привести в почуття людину, яка сильно сп’яніла: 5-7 крапель нашатирного спирту додають на стакан холодної води і випивають за раз.

 

  Як уникнути похмілля?

У цьому сенсі існують медичні, нутриційні та поведінкові стратегії перед вживанням алкоголю, які ми і розглянемо ниже.

 

  Чому взагалі важливо готуватися до вживання алкоголю?

Тому, що похмілля виникає не лише через надмірну кількість випитого, а й через ряд інших факторів:

  • рівень гідратації організму;
  • стан печінки;
  • вміст глікогену;
  • можливу наявність порушень сну;
  • супутнє харчування під час застілля;
  • індивідуальну генетику (що появлена у активності ферментів ADH/ALDH);

Саме тому попередня підготовка може суттєво знизити або повністю уникнути похмільного синдрому.

 

 Як не довести себе до похмілля?

Основні науково підтверджені способи уникнення похмілля:

  1. Їжа до пиття алкоголю.

Жирна або білкова їжа значно уповільнює всмоктування алкоголю з шлунка в кров, а саме:

  • уповільнює пікову концентрацію алкоголю;
  • дозволяє печінці ефективно переробляти алкоголь при чому поступово;

Тому фахівці рекомендують з’їсти повноцінну білково-жирову страву за 30–60 хв до вживання алкоголю (наприклад, яйця з авокадо, сир чи м’ясо).

Наукові дослідження нідерландського вченого Йоріса К. Верстера показують, що саме жирна їжа знижує рівень алкоголю в крові на 30–50% у порівнянні з вживанням натщесерце: «Алкогольне похмілля – загадкове явище», журнал «Алкоголь та алкоголізм», https://academic.oup.com/alcalc/article-abstract/43/2/124/122754?redirectedFrom=fulltext.

  1. Гідратація до і під час вживання.

Алкоголь – це досить потужний діуретик. Щоб уникнути майбутнього зневоднення і втрати електролітів, пийте воду таки чином:

  • за 2–3 години до вживання – 2 склянки води;
  • після кожного алкогольного напою – 1 склянку води;
  • перед сном – бажано ще 1–2 склянки з додаванням солі або електролітів;

Проведені дослідження підтверджують, що внутрішньоклітинна дегідратація погіршує симптоми похмілля навіть більше, ніж загальна втрата рідини: «Порівняння алкогольного похмілля та зневоднення: вплив пиття води на запобігання або полегшення алкогольного похмілля», журнал «Алкоголь», https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0741832924001009.

  1. Фрукти та інші джерела антиоксидантів.

Поліфеноли, вітамін С, катехіни добре зменшують окислювальний стрес та нейтралізують ацетальдегід. Найкращі з них:

  • чай матча або якісний зелений чай;
  • апельсини, ківі та різні ягоди;
  • куркума;
  • імбир;
  • розторопша;

Дослідження університету штату Пенсильванія 2022 року виявило що зелений чай знижує біомаркери запалення після вживання алкоголю («Екстракт зеленого чаю, багатий на катехіни, зменшує запалення кишечника та рівень глюкози натщесерце при метаболічному синдромі та здорових дорослих: рандомізоване контрольоване перехресне дослідження», видання «Сучасні розробки в галузі харчування», https://cdn.nutrition.org/article/S2475-2991(23)20819-7/pdf).

  1. Прийом натуральних гепатопротекторів перед вечіркою.

Активують ферменти ALDH та захищають печінку такі препарати:

  • N-ацетилцистеїн (NAC) – це попередник глутатіону (потужного антиоксиданту);
  • L-орнітин – речовина що підтримує детоксикацію;
  • силімарин (розторопша) – сильний гепатопротектор;
  • лаврове листя, куркумін, Hovenia dulcis – вони також зменшать можливу інтоксикацію;
  1. Вибір самого алкоголю.

Конгенери – це побічні продукти бродіння (фузелові спирти, ацетон, таніни), що посилюють похмілля. Вміст конгенерів в алкогольних напоях розподіляється так:

Найбільше його у бренді, бурбонах та червоному вині.

Помірні кількості – у ромі та темному пиві.

Найменше – у горілці, джині та білих винах.

Науково доведено, що люди, які п’ють бурбон, мають гірші показники когнітивної функції і гірше самопочуття наступного дня, ніж ті, хто п’є горілку – при однаковому вмісті алкоголю («Алкогольне похмілля – загадкове явище», журнал «Алкоголь та алкоголізм», https://academic.oup.com/alcalc/article-abstract/43/2/124/122754?redirectedFrom=fulltext).

  1. Сон до вечірки.

Недосипання перед вживанням: суттєво знижує активність ферментів печінки, підвищує чутливість до алкоголю та погіршує нейтралізацію ацетальдегіду.

В експериментах було виявлено, що сон до вживання алкоголю зменшує ймовірність когнітивного дефіциту на наступний день: «Алкогольне похмілля: механізми та медіатори», видання «Алкоголь Здоров’я та світові дослідження», https://citeseerx.ist.psu.edu/document?repid=rep1&type=pdf&doi=30a70328b636e8a01fbb9407ec4b9d77a0030a9b.

 

У підсумку можна констатувати що жирна або білкова їжа, 1–2 склянки води, N-ацетилцистеїн, вітамін С, поліфеноли, сон та вибір світлого алкоголю знижують ризик похмілля. Ну і звісно ж не потрібно змішувати різні напої – це скоріше за все закінчиться не зовсім добре.

Швидко і безпечно позбутись похмілля допоможуть гідратація та прийом електролітів, антиоксидантів а також підтримка печінки. Ну і звісно ж відпочинок, сон і легка їжа.